• BIST 100

    15841,58%0,19
  • DOLAR

    43,37% 0,03
  • EURO

    51,42% 0,25
  • GRAM ALTIN

    7099,39% 2,23
  • Ç. ALTIN

    11565,68% 2,11

Kartal’da Uğur Mumcu Anıldı: Mustafa Balbay’dan Anlamlı Söyleşi

Araştırmacı gazeteciliğin simge ismi Uğur Mumcu, ölümünün 33. yıl dönümünde Kartal’da düzenlenen özel bir söyleşi programıyla anıldı.

KARTAL 26.01.2026 13:23:00 0
Kartal’da Uğur Mumcu Anıldı: Mustafa Balbay’dan Anlamlı Söyleşi

 ‘Geçmişten Günümüze Uğur Mumcu’yu Anlamak’ başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte gazeteci ve yazar Mustafa Balbay, Mumcu’nun gazetecilik mücadelesini, aydın kimliğini ve Türkiye’ye bıraktığı düşünsel mirası Kartallılarla paylaştı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program; Kartal Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve UMDER iş birliğiyle düzenlendi. Söyleşiye; CHP Kartal İlçe Başkanı Mert Polat, Kartal Belediyesi başkan yardımcıları, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özlem Bulut, İYİ Parti Kartal İlçe Başkanı Önder Karakelle, Anahtar Parti Kartal İlçe Başkanı Yunus Şahin, Kartal’daki diğer siyasi parti temsilcileri, Kartal Belediyesi meclis üyeleri, belediye birim müdürleri, mahalle muhtarları, siyasi partilerin Kartal kadın ve gençlik kolu başkanları ile yönetimleri katıldı. Ayrıca Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Hülya Arıkan ve yönetimi, UMDER Başkanı Hasan İldan ve yönetimi ile çok sayıda dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de programda yer aldı.

“Uğur Mumcu toplum için bir güvenceydi”

Konuşmasında Uğur Mumcu ile genç yaşlarda birlikte çalışma fırsatı bulduğunu belirten Mustafa Balbay, Mumcu’nun yalnızca bir gazeteci değil, aynı zamanda toplumun vicdanı olduğunu vurguladı.

“Ben Uğur Mumcu’yla daha 20’li yaşlarımda çalışmaya başladım. Aranızda onu tanımış, ona dokunmuş olanlar mutlaka vardır. Her şeyden önce dürüstlüğü, korkusuzluğu ve tavır koyan aydın duruşuyla hepimize örnek oldu. Uğur Mumcu toplum için büyük bir güvenceydi; gerçekten çok değerli bir insandı.”

“Gazetecilik yürek ister”

Balbay, Mumcu’nun gazetecilik anlayışının yalnızca bilgiye ulaşmakla sınırlı olmadığını, asıl meselenin cesaret olduğunu dile getirdi. “Gerçek gazetecilik sadece geniş haber kaynaklarına sahip olmak değildir. Aynı zamanda yürek ister, cesaret ister. Gazeteci mangal yürekli olmalı. Uğur Mumcu’nun yaşam şiarı buydu. Köşesinde sık sık şu sözü hatırlatırdı: ‘Korkak bin kez ölür, cesur bir kez ölür.’”

“Öldürülebileceğini bile bile geri adım atmadı”

Uğur Mumcu’nun tehditler altında dahi geri adım atmadığını anlatan Balbay, güvenlik uzmanlarıyla yaşanan çarpıcı bir anıyı katılımcılarla paylaştı.

“O dönem ülkede hep aynı endişe konuşuluyordu: ‘Sırada kim var?’ Çünkü gerçekleri yazan gazeteciler hedefteydi. Uğur Mumcu her an saldırıya uğrayabileceğini biliyordu. Bir gün iki güvenlik uzmanını evine çağırdı ve çok soğukkanlı bir şekilde ‘Ben nasıl öldürülebilirim?’ diye sordu. Uzmanlar günlük alışkanlıklarını sordular. ‘Arabayı kim kullanıyor?’ dediler. ‘Ben kullanıyorum’ cevabını verdi. O, başına gelebilecekleri bilmesine rağmen geri adım atmadı. Kelle koltukta, korkmadan gazetecilik yaptı.”

“Bazı aydınlar bir ekol ve değer yaratır”

Balbay, kimi aydınların yalnızca bireysel başarılarıyla değil, toplumda bıraktıkları iz ve oluşturdukları düşünce geleneğiyle hatırlandığını belirtti.

“Bazı aydınlar vardır; sadece bir insanı değil koca bir dünyayı temsil ederler. Yerlerine başkaları gelebilir ama onların bıraktığı iz, kurduğu düşünce geleneği ve duruşu kolay kolay tekrar edilemez. Uğur Mumcu da işte böyle bir aydındı. Saydığımız isimler arasında en önde gelenlerden biriydi.”

“Atatürk’ün aydınlığını unutmayacağız”

Konuşmasının sonunda aydınlanma mücadelesinin sürekliliğine dikkat çeken Balbay, Atatürk ve Mumcu’nun mirasının yol gösterici olduğunu vurguladı.

“Bir toplum aydınlığı bir kez gördüğünde, o aydınlığı karartsanız da unutmaz. Aşık Veysel’i düşünün… Yedi yaşına kadar dağları, çiğdemi, gülü görmüş; sonra gözleri kör olmuş. Ama o güzellikleri unutmuş mu? Hayır. Biz de Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlığını gördük. Onu unutmayacağız, unutturmayacağız. Nerede olursak olalım bu bağlılığı taşıyacağız. Rehberimiz Uğur Mumcu. Yenilmişlik duygusuna asla prim vermemeliyiz. Onun hayal ettiği Türkiye için yaşıyoruz.”

Söyleşinin bir bölümünde katılımcılarla soru-cevap gerçekleştirildi. Balbay, izleyicilerden gelen soruları yanıtlayarak hem Uğur Mumcu ile yaşadığı anıları hem de günümüz Türkiye’sinde gazeteciliğin karşı karşıya olduğu sorumlulukları değerlendirdi. Program, bu etkileşimli bölüm sayesinde dinleyicilerin aktif katılımıyla daha da zenginleşti.

Programın sonunda Mustafa Balbay’a günün anısına Kartal heykelciği ve çiçek takdim edildi. Kartal heykelciği; CHP Kartal İlçe Başkanı Mert Polat, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özlem Bulut, İYİ Parti Kartal İlçe Başkanı Önder Karakelle ve Anahtar Parti Kartal İlçe Başkanı Yunus Şahin tarafından sunulurken, çiçek takdimi ise Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Hülya Arkan ile UMDER Başkanı Hasan İldan tarafından gerçekleştirildi.

Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik, Uğur Mumcu’nun düşünsel mirasının ve demokrasi mücadelesinin gelecek kuşaklara aktarılması açısından anlamlı bir buluşma olarak hafızalarda yer aldı.

EĞİTİM BİR-SEN İSTANBUL 4 NO’LU ŞUBE YÖNETİMİ GAZETECİLERLE BULUŞTU

İYİ PARTİ YÖNETİMİNDEN BAŞKAN YÜKSEL’E ZİYARET

Kartal'da Ailede Etkili İletişim Söyleşisi Gerçekleştirildi

ÇOCUKLAR TATİLİN TADINI SPORLA ÇIKARDI

Kartal’da Uğur Mumcu Anıldı: Mustafa Balbay’dan Anlamlı Söyleşi

Kartal Belediyesi’nden Ara Tatile Özel Çocuk Atölyeleri

Kartal’da 15. Uğur Mumcu’yu Anma Yol Koşusu Düzenlendi

İYİ PARTİ KARTAL’DAN SAYGISIZLIĞA TEPKİ

DEVRİM ŞEHİDİ UĞUR MUMCU KARTAL’DA ANILDI

Uğur Mumcu’yu Anma Yol Koşusu, Kartal’da Düzenlenecek

GENÇLERE SPOR AKADEMİLERİ YOLUNDA ÜCRETSİZ DESTEK

DEVRİM ŞEHİDİMİZ UĞUR MUMCU'YU ANIYORUZ

ADALET VE DEMOKRASİNİN SAVUNUCUSU ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

YARIYIL TATİLİNDE TUZLA'DA ÇOCUK COŞKUSU

Maker Atölyeleri Kartallı Öğrencileri Bilim ve Teknolojiyle Buluşturuyor

11. YARIYIL ŞENLİĞİ ÇOCUKLARI BEKLİYOR

Kartal’da Edebiyat ve Sanat Aynı Sahnede Buluştu

Kartal’da Komedi Rüzgarı

Kartal’da Çocukların Tatil Sevinci: “Yarıyıl Şenliği” Renkli Etkinliklerle Başladı

Kartal Belediyesi Kar Yağışına Karşı Teyakkuzda

Kartal Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezlerinde İlk Dönem Karne Sevinci

Günümüz İnsanına Dair Sorular Kartal’da Felsefi Bir Bakışla Tartışıldı

Yarıyıl Tatili Kartallı Çocuklar İçin Şenliğe Dönüşüyor

Yılların kronik sorunu tarihe karışıyor

Kartal Belediyesi’nden Miraç Kandili DolayısıylaVatandaşlara Lokma İkramı

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 6. Dönem 2. Birleşim toplantısı gerçekleştirildi

‘Kartal Belediyesi Maker Atölyeleri’ Ara Tatilde Çocuk ve Gençlerle Buluşuyor

BEYLİKDÜZÜ’NDE YARIYIL TATİLİ ŞENLİĞE DÖNÜŞÜYOR

Başkan Çalık Sağlığı Hakkında Basın Açıklaması Gerçekleştirdi

BEYLİKDÜZÜ’NDE KAR MESAİSİ 7/24 SÜRÜYOR

Yükleniyor

Umre ziyaretleri için 4 yeni rota

Yunanistan'da seçimlerin galibi Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi oldu

Yunanistan'da 4 Türk aday milletvekili seçildi

Arap ülkeleri, İsrail'in Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi

Portekiz'deki orman yangınlarında ölü sayısı yükseldi

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Eğitim reformu Çin’i uçurdu

DUnyanın en genç lideri olacak

Katalonya’ya perşembeye kadar süre

Somali’de ölü sayısı 300’ü geçti

‘Kare Kare İstanbul’ Sergisi Maltepe’de

Açık Hava Yaz Etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor

Björk: Tacize uğradım!

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

Hilary Duff ile Matthew Koma yeniden birlikte

Ünlü rekabet dizi oluyor

Boğaz'ın ortasında  aşk tazelediler

Heidi Klum dört çocuğuyla alışverişte

EĞİTİM BİR-SEN İSTANBUL 4 NO’LU ŞUBE YÖNETİMİ GAZETECİLERLE BULUŞTU

İYİ PARTİ KARTAL’DAN SAYGISIZLIĞA TEPKİ

ADALET VE DEMOKRASİNİN SAVUNUCUSU ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

USMEK’TEN ANADOLU YAKASI YEREL BASININA BOWLİNG TURNUVASI

Kapadokya Değer Ödülleri Sahiplerini Buldu

TANYERİ DERNEĞİNDEN GENÇLERE DESTEK

ANAHTAR PARTİ’DEN ANLAMLI ADIM

HAKAN ÜNLÜLER KOROSU BAYRAMDA SAHNEDE

BİRGAD BİR İLKE İMZA ATTI

KARTAL VE İSTANBUL AY YILDIZLA SÜSLENDİ

Bilim Ve Teknoloji Fikirlerine Tam Destek

KÂĞITHANE’DE YENİ GÖKMENLER YETİŞİYOR

Artık Şirketlerde Kağıt Devri Kapanıyor

Aydos Ormanı ve Ömerli Barajını Temizlediler

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9